Positieve Labels: Mijn Label, Mijn Leven
In deze derde (en tevens laatste introductie) post ga ik het hebben over positieve labels. Wat zijn positieve labels en hoe kan je die gebruiken? Hoe kan het gebruik van positieve labels leiden tot een gelukkiger en sterker bestaan?
Een korte herhaling. Ik zie labels als kenmerken en eigenschappen die anderen op jou kunnen plakken of die jij aan jezelf hangt. Als je naar iemand kijkt, schrijf jij die ander automatisch labels toe. Iemands huidskleur, etniciteit, nationaliteit, leeftijd, taal, taalgebruik, beroep, interesses, uiterlijk, gender, kleding, hobby’s, noem maar op. Alles samen zijn labels die jou en jouw identiteit beïnvloeden.
Negatieve labels voelen het zwaarst aan. Voorbeelden zijn typische discriminerende opvattingen: Marokkanen stelen, Aziaten eten honden, Surinamers zijn lui, etcetera. Zulke opmerkingen zijn pijnlijk en onjuist, maar het kan ook erger. Als zulke ideeën worden gezien als feit, kunnen mensen deze minderheidsgroepen alleen op die manier gaan zien en slecht gaan behandelen. Die (gekleurde) minderheden worden dan gezien als ‘anders dan wij‘, wat leidt tot een grotere kloof tussen groepen. Omdat ze toch ‘raar en anders‘ zijn, kan dit als excuus worden gebruikt om die groep slecht en onmenselijk te behandelen. Gevolgen zijn dan geweldsdaden tegen die groepen; bijvoorbeeld vrouwen met een hoofddoek die worden uitgescholden of zwarte inwoners die worden mishandeld of zelfs vermoord. Een bekend voorbeeld is de moord op George Floyd in Amerika. Zulke extreme gebeurtenissen kunnen wij hier in Nederland proberen te voorkomen en aanpakken door labels te erkennen, herkennen en veranderen.
Labels zijn dus niet ‘for life‘, maar voelen wel zo aan. Labels kan jij veranderen omdat jij jouw identiteit en zelfbeeld kan bepalen. Hierbij spelen positieve labels een rol. Ik ga twee voorbeelden van positieve labels bespreken: positieve labels jezelf toe-eigenen en negatieve labels positief maken.
Positieve labels jezelf toe-eigenen. Over elke groep bestaan positieve labels. Marokkanen zijn gastvrij, Surinamers zijn gezellig, Aziaten zijn slim, Nederlanders zijn punctueel etcetera. Sommige mensen trekken dan zo een positief label helemaal naar zich toe. Als jij je naar zo een positief label gaat gedragen, dan is jouw focus meer op de positieve gevolgen van zo een label. Positieve labels zijn net complimenten: ze kunnen jouw zelfverzekerdheid en zelfbeeld een boost geven. Dan kan jij denken: ‘Ja, ik ben gastvrij‘ of ‘ja, ik ben punctueel‘. Ze kunnen de banden tussen de culturele groepen verbeteren en vriendelijker maken. Zulke labels hebben dan niet zo een schadelijk effect als negatieve labels.
Een ander voorbeeld is negatieve labels positief maken. Dit gebeurde vroeger maar ook op de dag van vandaag. Vroeger hebben de Geuzen die naam teruggenomen. Eerst werd het gebruikt als scheldwoord voor een protestante christen. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog kreeg deze term een nieuwe draai: de ‘watergeuzen’ namen deze term over en gebruikte het om zich af te zetten tegen de katholieke Spanjaarden. Zo werd de betekenis van deze term getransformeerd van scheldwoord tot trotse vrijheidsstrijder.
Een recenter voorbeeld is het N-woord. Vroeger werd dit gebruikt om op een denigrerende manier naar zwarte mensen te verwijzen, vooral tijdens de slavernij. Voor vele mensen doet deze term nog steeds pijn en willen zij de term nooit meer horen. Een andere groep wil de macht van deze term terugnemen: taking the power back in their own hands. Daarom horen wij sommige zwarte mensen deze term nog gebruiken. Ook horen wij de term nog erg vaak in rap of RnB muziek.
Het is heel belangrijk te weten dat jij invloed kan uitoefenen op jouw labels. Jij kan ervoor kiezen hoe jij je wilt gedragen en waar jij jouw kracht vandaan haalt. Blijdschap en geluk voelen wil iedereen. Om dat te hebben, is het nog belangrijker bewust te zijn van hoe wij naar anderen kijken en hen behandelen. Behandel een ander altijd met begrip, liefde en respect. Ga niet van het slechtste uit maar geef anderen de kans en leer ze daadwerkelijk kennen voordat jij hen beoordeelt. Hoe meer wij naar elkaar gaan luisteren, hoe beter de samenleving zal worden. Jezelf begrijpen en anderen (leren te) begrijpen, zal ook leiden tot meer positieve labels en meer innerlijke kracht en macht.