Zijn Mijn Labels For Life?

Wat zijn labels? En waarom zijn ze ‘for life‘? Hier wil ik de basis leggen wat labels zijn en waarom zij voor iedereen zo belangrijk zijn.

Hi, mijn naam is Farah en ik ben een antropoloog die zich onder andere bezig houdt met machtsverhoudingen, racisme en identiteit. Welkom op mijn blog MyLabels4Life! Op mijn blog bespreek ik allerlei onderwerpen die mij aanspreken en die voor iedereen van toepassing zijn. Alles komt uiteindelijk weer terug bij labels. Maar wat zijn labels nou precies? Ik zie labels als kenmerken en eigenschappen die anderen op jou kunnen plakken of die jij aan jouzelf hangt. Als je naar iemand kijkt, schrijf jij die ander automatisch labels toe. Iemands huidskleur, etniciteit, nationaliteit, leeftijd, taal, taalgebruik, beroep, interesses, uiterlijk, gender, kleding, hobby’s, noem maar op. Alles samen zijn labels die jou en jouw identiteit beïnvloeden.

Een voorbeeld: jij ontmoet iemand en die stelt zich voor als dokter. Dat is een deel van diegene’s identiteit en dus ook een label. Het maakt deel uit van ons leven en hoe wij de wereld zien. De werkelijkheid is een chaotische wirwar van losse delen dus wij als mensen vinden het fijn dit te ordenen. Zo is het leven makkelijker als het in simpele hokjes is verdeeld. Okay, dat is begrijpelijk. Maar waarom zijn labels dan zo belangrijk?

Hoe wij de wereld zien en hoe wij ons leven indelen, is verbonden met labels. Dit kan heel fijn zijn: als jij een bepaalde TV-serie leuk vindt, kan jij online vast een groep mensen vinden die van dezelfde serie houdt. Dat is een manier om jou verbonden te voelen met anderen. Sommige labels zijn dan ook een keuze. Vind jij die serie niet meer leuk? No problem, die kan jij weer aan de kant schuiven en jezelf identificeren met iets anders.

Sommige labels zijn niet zo snel weer af te zetten. Deze gaan vaak wat dieper dan simpelweg een beroep of TV-serie. Iemand beoordelen vanwege zijn etniciteit, huidskleur of religie bijvoorbeeld. Dit gebeurt dagelijks. In principe gebeurd dit automatisch in jouw hoofd; een vluchtige gedachte die jij direct weer kan loslaten. Sommige mensen doen dit niet en geloven in die opvattingen. Zo kunnen er conflicten ontstaan. Discriminatie en racisme zijn hier voorbeelden van. Het verleden vol racisme en discriminatie heeft geleid tot stereotype en vooroordelen die worden verspreid als ‘feit‘. Dit zijn meningen en gebaseerd op foute denkbeelden van vroeger. Mensen die daarmee worden geconfronteerd, kunnen daar heel erg mee zitten. Die denken dat zulke opmerkingen echt waar zijn. Deze labels zijn dus niet ‘for life‘, maar voelen wel zo aan.

Labels zijn te veranderen. Jij bepaalt jouw identiteit en hoe jij jezelf ziet. Hoe anderen over je denken, is hun zaak. Dat is niet jouw schuld en hier sta jij helemaal buiten. Dat is simpelweg een reflectie van waar zijzelf mee worstelen en een innerlijke identiteitscrisis die zij misschien doormaken. Het gaat erom dat wij ons bewust worden van deze labels en ons kunnen losbreken van de labels waar wij het niet mee eens zijn.

Het leven naar mijn mening bestaat uit labels. Sommige geven wij aan onszelf en sommige aan anderen. Sommige zijn positief en anderen niet. Hoe positieve en negatieve labels worden gevormd en gebruikt, zal ik in de twee volgende posts bespreken. Op MyLabels4Life ga ik labels en alles wat ermee te maken heeft bespreken. Zo kunnen wij het gesprek aangaan zodat wij elkaar beter kunnen begrijpen.

Het leven is niet zwart of wit; het leven speelt zich af in het grijze gedeelte er tussenin.

Previous
Previous

Negatieve Labels: ‘Jij Bent Anders Dan Hun’